Menu Home

Sådan kan blockchain være med til at forandre bilindustrien

Bilindustrien er på nuværende tidspunkt i gang med at undersøge mulighederne for at anvende blockchain, som er kendt for kryptovalutaen bitcoin, i biler. Dette er for at forbedre sikkerheden i køretøjer, der i stigende grad er forbundet til omverdenen. Der bliver hele tiden samlet data om os, og det er også på vej til bilerne. Nye biler samler på en del data, men der går nok en del år, før disse nye biler bliver populære på brugtvognsmarkedet. Når den tid kommer, så er der brug for en database, der er stor nok til at håndtere alt dette data på en sikker måde. Blockchain ser på nuværende tidspunkt ud til at være svaret på problemstillingen.

Så, hvad er en blockchain og hvordan virker det?

En blockchain er egentlig bare en distribueret database. Dette betyder, at databasen ikke er ét sted, men mange steder og består af blokke. Disse blokke har et såkaldt timestamp samt et link til den forrige blok, hvorfor det bliver til en kæde af blokke – altså en blockchain.

 

At det blive til en kæde igennem links gør at det ikke er muligt for brugere at ændre på forrige blokke. Data kan altså ikke ændres, efter det er blevet cementeret på blockchainen. I traditionelle databaser kan data meget nemt ændres. Det er dog muligt at ændre visse dele, hvis man har ejerskab over det pågældende data, som man har igennem det der kaldes private keys.

 

Dette er den meget simple forklaring, og du kan læse meget mere om blockchain og kryptovalutaer inde på den danske hjemmeside MyCrypto.

 

Eksempler på blockchain inden for bilindustrien

Vi vil nu komme med eksempler på, hvordan bilindustrien kan anvende blockchain til at gøre deres produkter mere sikre eller øge brugervenligheden.

 

Sikker betaling inde i køretøjer

Da blockchain først blev introduceret, blev det introduceret i forbindelse med kryptovalutaer, hvor Bitcoin er den mest kendte fa dem. Det tyder på, at bilejere snart kan bruge blockchain til at betale for elektricitet til elbiler (kilde). Dette vil komme til at fungere igennem smarte kontrakter, som blev introduceret af Ethereum blockchainen. Her vil en smart kontrakt automatisk trække det korrekte beløb fra din wallet og sende det til ladestationen.

 

Det samme koncept kan også anvendes inden for parkering, forsikring og alt andet hvad der har med biler og betaling at gøre. Et eksempel i Danmark kunne være et alternativ til Brobizz, der er på blockchainen i stedet for.

 

Decentraliseret samkørsel

Tænk hvis man kunne lave samkørsel uden at skulle bekymre sig om betaling og mellemmænd (platforme). Dette kan blive en mulighed med blockchain og smarte kontrakter. Her kunne en idé være, at chaufføren ikke bliver betalt, før du er ankommet til destinationen, og alt dette bliver automatisk styret af smarte kontrakter. Smarte kontrakter kan også komme til at håndtere annulleringer og meget andet.

 

Det bliver meget spændende at se, hvordan bilindustrien implementerer teknologien blockchain i deres produkter.

Categories: Indlæg

admini